Disini bermula

Saya merupakan seorang guru. Usia blog sudahpun mencapai usia hampir setahun. Pada awalnya kewujudan hanyalah ingin berkongsi kenangan manis melalui gambar-gambar diperolehi bersama murid-murid dan rakan-rakan sekerja. Kini saya mengorak selangkah lagi dengan menampilkan wajah blog yang baru dan isi-isi yang lebih padat dan kemas.

Blog banyak memberi manfaat kepada kehidupan seharian kita. Selain berkongsi tips, maklumat dan rahsia saya juga dapat menambah ilmu pengetahuan dan mempertajamkan kemahiran membina blog . Akhir kata sudilah kiranya anda menjadi peminat blog saya. Sebarang sumbangan artikel, cadangan,komen dan kritikan membina amat-amatlah dialukan ke alamat emel saya di anakbanjar79@gmail.com

Cari Blog Ini

Jumaat, 19 Februari 2010

Peranan warna dalam kehidupan.

Warna memainkan peranan sangat penting dalam kehidupan seharian. Merah selalu dikaitkan dengan budaya masyarakat cina. Hijau dikaitkan dengan budaya keagamaan dalam Islam. Putih melambangkan kebersihan dan kesucian. Hitam menunjukkan elegan. Selain itu hitam juga bole membawa maksud kemurungan atau kematian.

Warna juga boleh menjadi simbolik dalam sesuatu acara atau perkara. Contohnya warna kuning untuk golongan diraja dan kerabatnya. Warna kuning juga sebagai simbolik dalam bidang persilatan.

Warna coklat pula lebih ke arah sifat vernakular dan tradisional manakala warna yang pelbagai dan terang pula digunakan untuk sesuatu yang lebih moden dan futuristik. Di Malaysia khususnya rakyatnya agak gemar pilihan warna yang pelbagai samaada dalam pemilihan warna kereta mahupun pakaian.

Warna memainkan peranan menampakkan penampilan yang lebih bergaya dan elegan. Seharusnya kita memilih baju dengan warna yang bersesuaian dengan tubuh badan kita agar kelihatan lebih cantik dan menawan. Warna memainkan peranan dalam menarik minat pasangan berlawanan ke arah kita selain menunjukkan penampilan imej yang bersih dan menawan.

Menurut psikologist warna menghasilkan irama. Psikologist juga mengaitkan warna dengan terapi. Ramai diantara kita mengetahui warna membuatkan kita lebih yakin dengan diri sendiri dan membuatkan kita sebaliknya sekiranya seseorang itu salah memilih warna yang sesuai dengan diri kita. Masih ramai diantara kita yang tidak mengetahui warna yang dipakai mampu menarik minat seseorang yang mungkin kita tidak kenali.

Kita wajar melihat diri kita dicermin dengan warna baju yang dikenakan ke atas badan kita. Ada pendapat mengatakan warna putih dan hitam adalah warna yang selamat dalam segi etika pemakaian. Tetapi warna putih atau hitam juga boleh menenggelamkan seseorang dikhalayak orang ramai. Cara terbaik minta pandangan pasangan anda,rakan, atau pakar perunding imej bagi memilih warna dan fesyen yang bersesuaian dengan imej kegemaran anda.

Menurut perunding imej terkenal warna di badan kita sebaik-baiknya mestilah kurang daripada 3 warna. Pemilihan fabrik yang sesuai dan mampu dipadankan dengan pelbagai aksesori dan hiasan mampu menaikkan seri wajah dan ketrampilan seseorang. Pemilihan pakaian yang terlalu mahal tidak semestinya menampakkan seseorang elegan tetapi pakaian yang sederhana rekaannya bersama dengan harga berpatutan, padanan seluar,kasut, beg tangan, topi, skirt, t-shirt, kemeja dan sebagainya mampu merealisasikan impian seseorang untuk kelihatan lebih cantik dan menarik.

1 ulasan:

KATA-KATA KERAMAT

KELEBIHAN NABI KERANA MUKJIZAT
KELEBIHAN MANUSIA KERANA MUAFAKAT

BULAT AIR KERANA PEMBENTUNG
BULAT MANUSIA KERANA BERUNTUNG

MUAFAKAT MEMBAWA BERKAT
KERJA MENGIKUT ADAT
SENANG DI DUNIA SENANG DI AKHIRAT
Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilaksanakan dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha sehingga ke akhir hayat -Joseph Conrad-
Related Posts with Thumbnails